WILLIAM J. ScoTT
ATTORNEY GENERAL
STATE OF ILLINOIS
500 SOUTH SECOND STREET

. SPRINGFIELD
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FILE NO. S;654 : L :

COUNTIES: : ‘
Expenditure of Revenue Sharing

Honorable Kelly D. Long
State's Attorney
Montgomery County

Rillsboro, Illinois

Deaxr Mr. Long:

I hav z recent date wherein you

state:

¢ been requested by the County

gomery County, Illinois, to

opinion as to the effect of

ions of Section 2103, Chapter 34,
Illinois Revised Statutes, on the appropria-

tion and budgeting of Federal Revenue Sharing
funds for this fiscal year.

Montgorery County, Illinodis, did not
include any Federal Revenue Sharing funds in
its budget for the fiscal year December 1,
1972, through November 30, 1973, nor 4&id it
include any proposed expenditures of these
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funds in its Annual Appropriation Ordinance.

At the time of the adoption of the Budget and
Appropriation Ordinance, the County Board was
- unable to make any provision for Federal Revenue
Sharing funds since the amount to be received
was unknown, as were the regulations pertaining
to expenditures.

Question: Can Montgomery County, Illinois,
amend its present Budget and Appropriation Ordinance
to include receipts and expenditures of Pederal
Revenue Punds?

Question: If Montgomery County, Illinois,
cannot amend its present Budget and Appropriation
Ordinance to include receipts and expenditures of
Pederal Revenue Sharing funds, what accounting and
budgetary procedures may be used in order to expend
Federal Revenue Sharing funds, thus far received,
during the current fiscal year?"

Section 3 of "AN ACT in relation to the budgets of
counties not required by law to pass an annual appropriation
bill" (Ill. Rev, Stat. 1971, ch. 34, par. 2103) reads in
pertinent part:

"After tha adoption of the county budget, no

further appropriationa shall be made at any

other time during such fiscal year, except as

provided in this Act, ®# » » *

If the budget of Montgomery County were to be
amended to include the receipt and expenditure of Federal
Revenue Sharing funds, you would, by necessity, be making
an additional appropriation of Federal Revenue Sharing funds

wvhich would be in contravention of the aforementioned statutory

provision.
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However, a county board may by a two-thirds vote
make appropriations in excess of those authorized by the
budget in order to meet an immediate emergency. (Ill. Rev.
Stat. 1971, ch. 34, par. 2103.) Whether an emergency exists
is a factual queetion which, in the first instance, must be
determined by the county board. If the county board, by
proper resolution, determines that an emergency does in fact
exist, an appropriation in excess of those authorized by the
budget may be made.

Other than the supplemental budget provisions con-
tained in section 3.2 (I1l1l. Reﬁ. Stat. 1971, ch. 34, par.
2103,2) of the aforementioned statute, which are inapplicable,
said section 3 is apparently the only method available by
vwhich the county budget can be amended.

| In your second question you have asked what accounting
and budgetary procedures may be used in order to expend the
Federal Revenue Sharing funds if the Budget and Appropriation
Ordinance cannot be amended. Section 123 of the State and
Local Fiscal Assistance Act of 1972 limits the expenditure
of Federal Revenue Sharing funds as follows:
"In order to qualify for any payment undexr

subchapter I of this chapter for any entitle-
ment period beginning on or after January 1,
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1973, a State government or unit of local

government must establish * *# * ¢o the

satisfaction of the Secretary that - « » ¢
(4) {1}t will provide for the
expenditure of amounts received
under subchapter I of this chapter
only in accordance with the laws
and procedures applicable to the

expenditure of its own revenues;
* % "

31 U.8.C.A., sec. 1243,

In my opinion No. 8~593, May 22, 1973, I stated
that the use of Federal Revenue Sharing funds is subject to
the same requirements as expenditures of other county funds,
i.e., a valid appropriation is required.

In regard to the expenditure of county funds,
section 4 of “AN ACT in relation to the budgets of counties
not required by law to pass an annuai appropriation bill®
provides in part:

e {ﬁ]o contract shall be entered into

and no obligation or expense shall be incurred

by or on behalf of a county unless an appropria-

tion therefor has been previously made.”

Ill. Rev. Stat. 1971,
ch. 34; par. 2104.

The obvious problem presented by the above statutory
provision is to preclude the expenditure of Revenue Sharing

funds where there is no appropriation of these funds within
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the county budget. The problem is furthexr compounded by
said section 3 which prohibits further appropriations
after the adoption of the county budget for the fiscal year.

Purther, said section 4, supra, prohibitas the
county board, either directly or indivrectly, to make any
contract which adds to the county expenditures in any year,
‘anything above the amount provided for in the county budget
for that fiscal year.

In reviewing the provisions of "AN ACT in relation
to the budgets of counties not required by law to pass an
annual appropriation bill”, in order to determine what
accounting or budgetarxy procedure may be utilized to expend
the Pederal Revenue Sharing funds, it is my opinion that
said Act would not prohibit the substitution of the Revenue
Sharing funds for county funds previously appropriated within
the county budget. If such a practice were implemented, the
county expendituées would remain at the amount provided for
in the budget for the fiscal year and an appropriation exists
80 as to permit the incurring of the expense or obligation on
behalf of the county.
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Furthermore, Revenue Sharing funds could be used
wvhere an appropriation is made and there are insufficient

funds to meet the proposed expenditure.

Very truly yours,

ATPTTORNEY GENEBRAL




